Vrijheid en VerDomming: oudjes in het verdomhoekje.


De Politiek, volgens het bekende model.

Tja. De VVD staatssecretaris voor financiën geeft het prominente VVD lid Kees van Dijkhuizen de opdracht om ‘ons’ belastingstelsel door te lichten. Door een miraculeus toeval kwam dit Rapport nog net op tijd uit voor de VVD minister president Mark Rutte, om als schaamlap te dien voor zijn aanstaande draaien betreffende de hypotheek aftrek. Tja, als zo’n gewichtige commissie met zo’n gewichtig rapport komt dan moet je toch wat.

Helaas moet de Heer van Dijkhuizen, Bankier, op de vraag op welke partij hij stemde, het even laten afweten: ”Dit doet er hier niet toe”. De Radio 1 interviewer laat hem er mee weg komen. “Maar die gepensioneerden dan? Worden die niet het kind van de rekening?”. ”Nou dat ligt zo”. De gepensioneerde zijn gewoon te rijk, en om daar wat aan te doen moeten ze i.p.v. 20% belasting maar eens 37% gaan betalen; natuurlijk wordt dit ‘heel geleidelijk’ ingevoerd.

Pensioengelden zijn gelden van ‘ons’, en worden, zonder dat we er enige invloed op kunnen uitoefenen, geïnvesteerd door ‘deskundigen’. Zodat ‘ons’ geld zoveel meer wordt dat je er een mooie ongestoorde oudedag aan beleefd. Daarbij is steeds rekening gehouden met het feit dat je ‘maar’ 20% belasting moet betalen.

Kortom: de belastingen voor gepensioneerden moet vrijwel verdubbeld worden.

 

De werkelijkheid, met een (te) simpel rekenmodel.

Zo zit het: de pensioenen werden de laatste jaren niet of nauwelijks gecorrigeerd voor inflatie: je krijgt dus steeds minder. Ten tweede: wegens wanbeleid bij pensioenfondsen en de politiek krijgen we zelfs kortingen de komende tijd. Nu, ten derde, wordt de belasting vrijwel verdubbeld: van 20 naar 37%.

Laten we dit eens uitrekenen voor de komende dertig jaar, uitgaande van 2000 p/m:

In 30 jaar is die 2000 ongeveer 3600 euro, bij 2% inflatie. Dat zou je moeten krijgen, dus. Maar er is geen inflatiecorrectie: dus blijft het 2000 euro. Dat doet pijn!

Laten we maar geen extra korting doen; die laten we even wegvallen tegenover de mogelijk van een kleine inflatiecorrectie die te verwachten is vanaf over 10 jaar.

Het perspectief voor niet gepensioneerden:

NU:  b.v. 2000, door 2% inflatie over 30 jaar  3600, na aftrek belasting  2880 per maand.

Wel gepensioneerden:

NU:  b.v. 2000, geen inflatiecorrectie, over dertig jaar nog 2000, na aftrek belasting NU: 1600, dan: 1260 euro. Ruim de helft van je geld ben je kwijt. Dank zij onze deskundigen.

Gelukkig maar dat de meeste gepensioneerden die dertig jaar niet zullen halen. O ja, ik ben gepensioneerd, pardon, met emeritaat. Dus al helemaal veel te rijk. Maar het is wel mijn eigen geld dat afgepakt wordt.

No comments yet.

Leave a Reply