De Wereld Verdomt Door

DWDD heeft het moeilijk de laatste tijd: of het nou een lief vogeltje is dat smakelijk wordt gebraden, of een vermakelijke professor die de presentator kastijdt zonder ook maar iets uit te leggen (je zou zeggen dat het daar toch om ging), of een Giel Beelen die zijn vak verdedigt. Dit naar aanleiding van de ‘ontzettend goeie grap’ die twee DJ”s uit Australië hadden uitgehaald met een onnozele mevrouw die toevallig als baan heeft: de telefoon opnemen. Volgens Giel kon het niet anders dan dat die mevrouw ook nog andere problemen had. Anders pleeg je geen zelfmoord.

De betreffende mevrouw komt uit een cultuur waarbij dit soort fouten als onvergeeflijk wordt beschouwd. Onvergeeflijk. En alhoewel het niet duidelijk is of dit de aanleiding voor zelfdoding is, maakt dat voor Giel niets uit. Goede grap, en ze moet ook andere problemen gehad hebben, anders doe je dat niet. Giel is er trots op dat hij ten koste van allerlei mensen die zich van geen kwaad bewust zijn, voor lul te zetten. En niet in zijn privé sfeer, maar op de radio. Inclusief zijn eigen vader. Hij vind het mooi dat het in Nederland nog kan dat je niet hoeft te zeggen dat het op de rechtstreekse radio is. “Dat kan gelukkig in Nederland!” zegt hij enthousiast. Helaas, Giel, dit kan niet, maar in jou beperkte denkraam is het toegestaan om mensen voor lul te zetten om zelf ‘mooie’ radio te maken. Het is het geheim van je succes.

Je zou het normvervaging kunnen noemen. Een goede presentator heeft het niet nodig. Als je succes gebaseerd is op de gebruikmaking van ‘normvervaging’ moet je niet versteld staan dat die normvervaging een steeds grotere vorm aanneemt in Nederland. Niet alleen op een voetbalveld.

Tags: ,

No comments yet.

Leave a Reply