Jonge Ouder Academie

ZIE:  jongeouderacademie.nl 

Schermafbeelding 2014-05-30 om 19.54.26
De JongeOuderAcademie gaat dit jaar (2014/2015) verder. Naast Katwijk wordt de JOA nu ook gegeven in Rotterdam, waar de basisschool Dominicus de JOA aan haar ouders aanbiedt. In Velp, dat een onderdeel van de gemeente Rheden is, komt ook een JOA. Een inspiratielezing die voor alleen toegankelijk is, wordt in september gehouden (Zie agenda). Ook heeft het er de schijn van dat meerdere gemeenten in de regio Duin-en Bollenstreek interesse hebben.

Tevens zal in de regio Rotterdam professionalisering worden aangeboden aan leerkrachten en pedagogische medewerkers van de RVKO, langs de lijnen van de JOA. Ook in Katwijk zal er professionalisering plaats gaan vinden waarbij de ouders betrokken zullen worden.

Bekijk tot die tijd vast het volgende filmpje: http://www.vtbpro.nl/?pid=237

Of bekijk het document ‘Verwondering’ (PDF)

Een kleine terugblik

Het heeft even geduurd. Dat is waar. Maar in maart 2013 ging de Jonge Ouder Academie echt van start. In 2005 verscheen de brochure ‘TalentenKracht’ van de hand van Robbert Dijkgraaf, Johan van Benthem en ondergetekende. De boodschap: jonge kinderen (3-6) kunnen veel meer dan we denken, zeker op het gebied van ‘wetenschappelijk’ redeneren en probleem oplossen: de nieuwsgierigheid en verwondering van jonge kinderen geeft ons genoeg kansen voor open doel. Met ‘ons’ worden in de eerste plaats de ouders bedoeld.

Ouders Ogen Geven
Niet voor niets is de titel van een paragraaf uit TalentenKracht getiteld “Ouders Ogen Geven”. Dat zegt het precies: ouders moeten leren op een andere manier naar hun kinderen te kijken. Dat dat mogelijk is is de afgelopen jaren duidelijk aangetoond: eenvoudige ‘speelgoedjes’ kunnen er voor zorgen dat kinderen zich prachtig kunnen uiten, en ouders bewust maken van de mogelijkheden die ze hebben om op speelse manier het redeneren , probleemoplossen, onderzoeken van hun kinderen te bevorderen. Het gratis basispakket van de JOA bestaat uit drie bijeenkomsten (2 zonder, en 1 met kinderen), speelgoedmaterialen en een prachtig boek ‘Speel Goed’ Het boek zal in mei 2013 verschijnen, maar de jonge ouders kunnen er al in maart mee kennis maken.

De JOA 1 werd mogelijk dank zij genereuze facilitering van de RABO Bank Katwijk, en vrijwilligers van het voormalige TalentenKracht team van de Universiteit Utrecht. Op dit moment is het mogelijk in te schrijven voor inwoners van de gemeente Katwijk via de website Jonge Ouders Academie, en per invulformulier. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor inwoners van de Gemeente Katwijk (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg). Uitbreiding naar andere wijkenen gemeenten is waarschijnlijk. Nieuws daarover ook hier te vinden.

Wij houden U op de hoogte! Zie de eerste alinea van deze pagina.